Yoast SEO Nedir?
Yoast SEO 2022 yılı itibariyle 5 milyondan fazla etkin kurulumla WordPress’deki en çok kullanılan WordPress SEO eklentisidir. Ücretsiz ve premium versiyonu bulunan Yoast SEO eklentisi, yeni başlayanlar için oldukça kolay bir arayüze sahiptir. Yoast SEO ayarını doğru şekilde yapılandırdığınızda eklenti, web sitenizi arama motorları için optimize etmenize ve daha üst bölümlerde sıralanmanıza yardımcı olur.
Yoast SEO, web site başlıklar, metaları ve anahtar terimleri optimize etmenize yardımcı olmak da dahil olmak üzere site içi SEO için oldukça faydalı özellikler barındırır.
Yoast SEO Ne İşe Yarar?
Başarılı arama motoru optimizasyonu (SEO), eklentinize anahtar kelimeler eklemekten fazlasını gerektirir. Yoast SEO’nun devreye girdiği yer burasıdır. Ancak öncelikle, web sitenizin SEO’sunu ölçmek için arama motorlarının özel tarayıcıları veya botları olduğunu bilmeniz gerekir. Bu programlar sitenin her yerini kazıyor. Site başlığı, etiketler, kategoriler, meta açıklama, makale URL’si ve site yapısı gibi önemli verileri kontrol ederek web sitenizi değerlendirin.
Yoast SEO ile web sitenizi örümceklerinizin istediği şekilde oluşturabilir ve sitenizi arama motorlarıyla mükemmel uyumlu hale getirebilirsiniz. Web sitenize gerçek kullanıcı trafiğini parametreler kullanabilirsiniz. Yoast SEO eklentisi, SEO’yu çok iyi anlamayan kişilerin işini kolaylaştırır. Profesyonellerin, ajansların ve işletmelerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılar. Böylece Yoast SEO eklentisi, web sitenizi daha üst sıralara koymanıza ve rekabete ayak uydurmanıza olanak tanır. Ayrıca Yoast, web siteniz için otomatik olarak XML haritaları, meta veriler, Açık Grafikler, Şema Grafikleri, sosyal medya görselleştirmeleri ve daha fazlasını oluşturur. Böylece, web sitenizin SEO puanını fazla uğraşmadan otomatik olarak artıracaktır.

Yoast SEO Avantajları
- SEO başlığınızı, URL bilginizi ve meta açıklamanızı ayarlama yeteneği
- SEO başlığı, URL bilgisi ve meta açıklaması için optimizasyon ipuçları
- Yayınınızın mobil cihazlarda ve Google arama sonuçlarında nasıl görüneceğine dair bir önizleme
- Anahtar kelime kullanımının analizi
- Dahili bir bağlantı sayacı
- Yönlendirme aracı
- Dahili bağlantı önerileri
- Sosyal paylaşım önizlemeleri
- Birden çok anahtar kelimeye odaklanma yeteneği
Yoast SEO ve Arama Motoru Görünümü
WordPress Yoast SEO eklentisini kullanarak sitenizin internet ortamında ve arama motoru sonuçlarında nasıl görüneceğini de ayarlayabilmeniz mümkündür. Yoast SEO içerisinde bulunan Title ayarları sekmesinden görünüm ayarlarını yapabilmeniz mümkündür. Böylelikle arama motorlarındaki site görünümünüzü daha etkili hale getirebilirsiniz.
SEO Analizinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Genel SEO kurallarına göre içeriklerinizi üretirken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır. Paylaşacağınız içeriğin en az 300 kelimesi olması gerekmektedir. 300 kelimeden daha az bir içerik ürettiyseniz eklenti sizi uyarır ve daha üst sınırlara gelmeniz için kelime sayısını arttırmanızı ister. Bizim önerimiz anahtar kelimeniz ile uyumlu 500 kelime ve daha üzerinde bir içerik girilmesidir.
Ana başlık, optimizasyonlarda önemli kriterler arasında yer almaktadır. Metin başlığında kullanmış olduğunuz anahtar kelimenin bulunması gerekmektedir. Yoast SEO bu konuya son derece dikkat eder. Eğer anahtar kelime başlık içerisinde yok ise sizi uyarır.
Ana başlık için gösterilen özenin aynısını Meta Açıklaması için de göstermeniz gerekiyor. Anahtar kelimenin meta açıklamanın içerisinde de yer alması gerekiyor.
Anahtar kelime yoğunluğu, metnin içerisinde %0,5-2,5 arasında olmalıdır. Bu oran doğrultusunda anahtar kelime kullanımı yapmalısınız. Ürettiğiniz içeriğin akıcı ve optimizasyona uygun olması için alt başlık tercih etmelisiniz. H etiketi kullanımı ve alt başlıklarda yer verilen anahtar kelime oranı son derece değerlidir. H2, H3, H4 etiketi kullanmalısınız. Anahtar kelimeniz alt başlıkların %30’unda bulunmalıdır.
Okunabilirlik ve SEO puanından yeşil dereceye sahip bir içerik oluşturduysanız, geriye dikkat etmeniz gereken tek şey link uzunluğudur. Arama motorları kısa ve karmaşık olmayan linkleri daha çok sever.
Diğer makalelerimize göz atmak ister misiniz?