SEO Nedir?
SEO veya arama motoru optimizasyonu, web sitelerini organik (ücretli olmayan) aramalarla arama motorlarında iyi sıralanacak şekilde optimize etme işlemidir.
Başka bir deyişle, web sitenizin Google gibi platformların aradığı belirli ipuçlarını karşılaması gerekir. Google, arama yapanlara olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlamak istediğinden, mümkün olan en iyi bilgileri sunmak ister. SEO, esasen, arama motorlarının içeriğinizi belirli bir arama sorgusu için web’deki en iyi bilgi olarak tanımasını sağlama sürecidir.
veya arama motoru optimizasyonu, web sitelerini organik (ücretli olmayan) aramalarla arama motorlarında iyi sıralanacak şekilde optimize etme işlemidir.
Başka bir deyişle, web sitenizin Google gibi platformların aradığı belirli ipuçlarını karşılaması gerekir. Google, arama yapanlara olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlamak istediğinden, mümkün olan en iyi bilgileri sunmak ister. SEO, esasen, arama motorlarının içeriğinizi belirli bir arama sorgusu için web’deki en iyi bilgi olarak tanımasını sağlama sürecidir.
Site İçi SEO ve Site Dışı SEO Yönetimi Farkları Nelerdir?
Bir SEO uzmanına ulaştığında projeye başlamadan önce muhtemelen site içi mi, yoksa site dışı bir destek mi almak istediğini soracaktır. SEO yönetimi site içi SEO (on-page SEO) ve site dışı SEO (off-page SEO) olmak üzere ikiye ayrılıyor ve başarılı bir optimizasyon için bu ikisine de önem vermek gerekiyor.
Peki, on-page ve off page SEO’nun farkları nelerdir?
On-page SEO, web sitesinin içerisinde yapılan SEO düzenlemeleridir. “Site içi SEO çalışmaları nelerdir?” sorusunun yanıtını şu şekilde verebiliriz:
- Meta başlığı ve meta açıklama metninin hazırlanması
- Başlıkların SEO’ya uygun düzenlenmesi,
- Başlık etiketlerinin oluşturulması,
- URL ayarları (kısaltma, anahtar kelimeye yer verme vb)
- Görsellerin alt metinlerinin yazılması,
- Sitenin mobil uyumlu hale getirilmesi,
- Sitenin hızının artırılması,
- Kullanılan temanın kullanıcı odaklı olması,
- Sitede bulunan içeriklerin SEO odaklı yazılması,
- Farklı içerik türlerinden yararlanılması (video, infografik içerik, landing page vb)
- Internal ve backlink verilmesi,
- Kırık linklerin, hata veren sayfaların düzeltilmesi,
- Sitede bulunan kodların düzenlenmesi.
Site dışı SEO ise site dışında, siteye trafik çekmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Backlink olarak bilinen site dışı SEO çalışmaları, arama motorlarının en önem verdiği konulardan biridir. Bunun yanı sıra siteye trafik çekecek sosyal medya çalışmaları da off-page SEO olarak kabul edilir.
Google’ı Anlamak
Google’ın asıl amacı kullanıcıları doğru, verimli ve güvenilir bir içerik sunan web sitesine ulaştırmaktır. Kullanıcıya isteneni veremeyen bir web sitesi veya bir web sayfası SERP’te kalıcı olması zordur. Google’ın hedeflediği gibi kullanıcılara doğru, güvenilir ve etkili bilgiyi verirsek Google bizi ödüllendirecektir.
Google arama algoritmasını her sene kümülatif bir şekilde güncellediğini üstteki paragraflarda dile getirmiştim. Bu güncellemeler artık yoğunluklu olarak spam işlemleri ve de özellikle kullanıcı deneyimini hedeflemekte. 2022 yılı için gerçekleşecek büyük arama algoritması güncellemelerinde spam işlemler ve kullanıcı deneyimi odaklı olmasını bekleniyor.
Google’ın hedefleri doğrultusunda kullanıcılara doğru bilgiyi verip ayrıca olumlu bir kullanıcı deneyimi yaşatırsak SERP’te kalıcılığımız o kadar fazla olur.
Kullanıcı Arama Niyetine Odaklanmak
Google, bize açık ve net bir şekilde diyor ki kullanıcılarınızı düşünerek içerik üretin. Yani arama motorları odaklı içerik üretmek 2022 yılı için büyük bir hata olacaktır. Kullanıcılar, yani web sitenizi bir amaç için ziyaret eden kişiler, web sitenizde istediği şeyi bulamayınca çıkacaklardır. Google içeriğinizi kaliteli olarak görse bile kullanıcılar istediği şeyi alamadığı sürece sıralamalarda yükselmeniz, üst sıralarda olsanız dahi pozisyonunuzu korumanız pek mümkün olmayacaktır.
Artık bilinen SEO araçlarından olan Semrush, kendi kullanıcılarına kelimelerin aranma niyetini de sunmaktadır. Bu özellik bu geçtiğimiz aylarda kullanıma sunulmuştur. Bu özelliğin bize sunulması bile arama niyeti üzerinde durmamız için bir işarettir.
İçeriklerinizi oluştururken bir kullanıcı gözüyle içeriklerinizi incelemeniz arama niyetine uygun içerik oluşturup oluşturmadığınız konusudna sizlere bilgi verecektir. Unutmayın ki isteyeni vermeyen bir web sitesi White Hat SEO yöntemleri ile üst sıralara gelmesi çok zordur.
Google’ın İstediği SEO’yu Yapmak
Dünyadaki web sitelerinin sayısı 2022 yılında da olacağı gibi katlanarak artmaktadır. Böyle bir durumda Google’ın çok fazla site taraması gerekecektir. Ancak Google’ın kaynakları sınırsız olmadığı için çoğu web sitesi taranma listesinin sonuna alınacaktır. Eğer ki tarama bütçemizi doğru bir şekilde optimize edersek Google’ın işini kolaylaştırmış olacağız. Google için değerli olan tarama bütçesini bizim web sitemize harcarken bütçemize değecek kaliteli içerikler sunmalıyız. Böyle bir durumda Google daha fazla web sayfamızı tarayarak web sitemizi ödüllendirecektir.
Site Hızını Optimize Etmek
Tarama bütçesini optimize etmek söz konusu olduğunda site hızı kaçınılmaz bir optimizasyon olacaktır. Site hızımızı optimize etmemiz hem Google açısından hem de kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemli bir durumdadır. Site hızımızı optimize ettiğimizde web sayfalarımız hızlı açılacağı için tarama bütçemizi daha iyi kullanabiliriz. Ayrıca kullanıcılara daha hızlı bir web sitesi deneyimi yaşatacağımız için Google 2022 yılında bizleri ödüllendirecektir.
Diğer makalelerimize de göz atmak ister misiniz?